Prikkelverwerking gebeurt continu, maar mensen met dementie of een verstandelijke beperking kunnen dit moeilijker. Dit kan leiden tot (complex) gedrag. Inzicht in prikkelverwerking helpt je om dit gedrag te begrijpen en erop in te spelen. Door de omgeving aan te passen, zoals de verlichting of geluiden, kun je invloed uitoefenen op het gedrag van cliënten en hun welzijn bevorderen.

Artikelen in Gedrag en invloed van omgevingsprikkels

Prikkelverwerking en gedrag bij mensen met dementie

Prikkelverwerking doen we de hele dag door, ons hele leven lang. Onze hersenen zijn er maar druk mee. Zoals jij prikkels op je eigen manier verwerkt, doen je cliënten dat ook. Bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking kan die prikkelverwerking moeilijker gaan. Dit kan zich uiten in (complex) gedrag.

Kennis over de manier waarop prikkels worden verwerkt, maakt dat je begrip kunt hebben voor gedrag van cliënten en dat je hier vervolgens ook wat aan kunt doen! Dat kan bijvoorbeeld door de omgeving aan te passen, door de hoeveelheid licht te veranderen of door geur en geluiden toe te voegen of juist te vermijden. Hierdoor kun je op verschillende manieren invloed uitoefenen op het gedrag van cliënten.