Programma
Programma
beoordeling
Het liefst wil je zo goed mogelijk afstemmen op hun persoonlijke wensen en verlangens. Je kan zoveel bijdragen aan een waardevolle invulling van de dag en de kwaliteit van hun leven!
Met speciale aandacht naar wat cliënten nog wel kunnen en hoe zij verbonden blijven met zichzelf en hun omgeving. Waardoor zij gevoelens van blijheid, tevredenheid en erbij horen kunnen ervaren. In je dagelijkse werk is het soms een uitdaging. Want hoe kan je het beste aansluiten bij jouw cliënten, ook als de zorg steeds zwaarder wordt? En wat vraagt dit alles van jou als zorgprofessional?
Deze vragen staan centraal op de Dag van de Activiteitenbegeleiding op 25 november 2024 in Soesterberg. Een uniek evenement met een mix van inspirerende presentaties en een belevingsparade vol met kennis- en ervaringssessies.
Beleef, ervaar en oefen hoe jij het verschil kunt maken!
Programma
Bij de start van het programma besteden wij aandacht aan het persoonlijke verhaal van Christa Reinhoudt, die 47 jaar was toen ze de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg. Christa vertelt over hoe het is om te leven met dementie. Hoe zij zich continu aanpast aan de gevolgen van haar ziekte. Tevens geeft zij ons een persoonlijk inkijkje in hoe zij de zorg en dagbesteding ervaart.
Christa Reinhoudt - ervaringsdeskundige
Saskia Danen-de Vries - docent, trainer Dementiezorg & mantelzorger Zorg4Zorg
Zoals jij prikkels uit je omgeving verwerkt, doen je cliënten dat ook. Bij jouw cliënten gaat die prikkelverwerking soms moeilijker. Dit kan zich uiten in complex gedrag en persoonlijk contact verstoren. Welke invloed hebben omgevingsprikkels, zoals geluid, licht en de inrichting van de ruimte op het gedrag van je cliënt?
Robert de Hoog, specialist Sensorische informatieverwerking & prikkelcoach
Je neemt graag de tijd voor je cliënten en hebt de wens om oprecht met hen in contact te komen, bijvoorbeeld om te ontdekken wat ze echt nodig hebben. Toch lukt dat jammer genoeg, in alle hectiek van de dag, niet altijd. Paul laat zien hoe je bij mensen met dementie en/of een verstandelijke beperking echt in verbinding kunt blijven.
Paul Walthaus – (opera)zanger en divo Diva Dichtbij
Wat vraagt het van jou, als zorgprofessionals, om er echt te zijn voor cliënten en hun te ondersteunen bij wat het leven waardevol maakt?
Jeroen Meeder - directeur StudieArena WelZijn in de Zorg
Ervaar de kracht van de beleving!
Presentaties die je raken, persoonlijke ontmoetingen die je inspireren en aan het denken zetten. Beleef, ervaar en oefen hoe jij het verschil kunt maken!
Maak in iedere ronde een keuze uit één van de 13 keuzesessies, verdeeld in verschillende thema’s. Tussen de sessies door kan je de Belevingsroute lopen en deelnemen aan allerlei kennis- en ervaringssessies. Ondertussen is er alle ruimte om te lunchen en collega's te ontmoeten.
Let op! De sessies van de Belevingsroute hoef je niet vooraf op te geven. Deze kies je op de dag zelf.
10:45 uur - Sessieronde 1 * Maak een keuze uit 13 sessies
11:45 uur - Belevingsroute & doorlopende lunch
13:30 uur - Sessieronde 2 * Maak een keuze uit 13 sessies
14:30 uur - Belevingsroute & koffie-/theepauze
15:30 uur - Sessieronde 3 * Maak een keuze uit 13 sessies
16:30 uur - Einde programma & borrel
13 Keuzesessies
Welke 3 sessies ga jij volgen?
Thema Activeren & Bewegen
Bewegen en activeren kan je gedurende de hele dag doen. Het is daarbij niet alleen belangrijk de cliënten te motiveren, maar vooral om veel plezier met elkaar te maken. In deze sessie is aandacht voor hoe je dit kunt doen en welke hulpmiddelen je daarbij kunt inzetten.
Azmi Alubeid - bewegingsagoog
Dementie / VG
Ontdek de kracht van reminiscentie en leer hoe je met subtiele verleiding herinneringen tot leven kan brengen. Laat je inspireren en krijg praktische tips en inzichten die je ook buiten de kaders van reminiscentie binnen je dagelijkse werk kan toepassen. Je leert in deze sessie hoe je mensen met dementie met behulp van reminiscentie op hun eigen niveau kunt activeren.
Thema Bejegening & Contact
Kunst en creativiteit kan cliënten een emotionele uitlaatklep, troost, verbondenheid en zingeving bieden. Uitgangspunt is dat mensen creatief en intuïtief bezig zijn en ervan genieten dat ze iets maken of ervaren. Na afloop zie je vaak dat mensen verrast en verwonderd zijn over wat er ontstaan is, en blij en dankbaar om echt gezien te worden en erbij te horen. In deze sessie is er aandacht voor hoe je zelf kunst en creativiteit kunt inzetten als middel voor contact.
Dementie / VG
Thema Kunst & Creatief
Dansen spreekt mensen aan op hun creativiteit en mogelijkheden in plaats van hun beperkingen! Naast dat dans mensen fysiek, mentaal en sociaal kan versterken, geeft het ook veel plezier. In deze sessie maak je kennis met de mogelijkheden van dans voor jouw cliënten.
Andrew Greenwood - choreograaf en dansdocent
Dementie / VG
Thema Kunst & Creatief
Muziek ontwapent, verbindt, ontroert, troost, zet mensen in beweging en roept herinneringen op. Muziek is ook een krachtige instrument om echt contact te maken met de persoon met dementie. Maak kennis met de wondere wereld van de muziek! En ontdek hoe jij muziek kunt inzetten in je dagelijkse werk.
Linnet van Wal - muziekexpert & zangeres
Dementie / VG
Thema Persoonlijke ontwikkeling
Verhalen van mensen over wat er voor hen toe doet, over hun voorkeuren en ervaringen kunnen handvatten bieden om echt contact te maken. Werken vanuit levensverhalen biedt een waardevolle ondersteuning bij meer persoonsgerichte zorg. Leer hoe je levensverhalen kunt achterhalen en deze ook daadwerkelijk kunt inzetten in je dagelijkse werk.
Marije Vermaas - geestelijk verzorger
Dementie / VG
Thema Persoonlijke ontwikkeling
Het is soms een uitdaging om de verbinding aan te gaan met familie en naasten. Soms verloopt het contact alleen via collega's. Dat is jammer! Familie en naasten kennen jouw cliënt als geen ander en juist daarom is samenwerking zo belangrijk om het welzijn van jouw cliënt te bevorderen. Driehoekskunde is een middel om te kijken naar deze samenwerking en te ontdekken wat jij hier zelf in kan betekenen! Ga jij de uitdaging aan?
Marjolein Wouters - driehoeksconsulente, trainer en teamcoach
Dementie / VG
Thema Persoonlijke ontwikkeling
Jij hebt als activiteiten-begeleider veel kennis en ervaring als het gaat om het welzijn van de bewoner. Hoe waardevol zou het zijn als je deze kennis meer zou kunnen delen met je collega’s. In deze sessie krijg je tips hoe je jouw collega’s kunt ondersteunen en motiveren om samen meer aandacht te schenken aan de geluksmomenten van de bewoners in de dagelijkse zorg.
Dementie
Thema Persoonlijke ontwikkeling
Je wilt vorm geven aan persoonsgerichte zorg en hebt volop ideeën. Toch lukt het niet echt om je ideeën om te zetten in praktijk en het ook vol te houden! Herken je dit? Tijdens deze sessie ga je op zoek naar de mogelijke persoonlijke belemmeringen en krijg je handvatten hoe jij het verschil kunt maken.
Sabine Baltussen - coach persoonlijke ontwikkeling & trainer
Dementie / VG
Thema Zintuigen & Gedrag
Mensen met dementie kunnen niet altijd hun verdriet, angsten, woede of wensen verwoorden zoals wij dat zouden doen. Dit resulteert vaak in zogenoemd ‘negatief aandacht’ vragen. Gedrag dat zorgmedewerkers vaak als complex en storend gedrag ervaren. In deze sessie ga je, aan de hand van praktijkvoorbeelden, aan de slag met mogelijke signalen achter dit gedrag en jouw, wellicht onbewuste, rol daarin.
Geert Bettinger - trainer, coach & auteur 'Door stil te staan kom je verder'
Dementie / VG
Thema Zintuigen & Gedrag
Onrust en angst komen veel voor bij mensen met dementie. Dit kan zich uiten in verwardheid, loopdrang, in zichzelf praten en herhalen van handelingen. Wat is de aanleiding tot deze angst en onrust en hoe kun jij ermee omgaan? Je gaat aan de slag met casuïstiek.
Marieke Dooremalen - trainer & ontwikkelaar Dementiespel
Dementie
Thema Zintuigen & Gedrag
Ben jij je bewust van alle prikkels die aanwezig zijn in de directe leefomgeving van je cliënt? Zoals geluid, licht, de inrichting, maar ook de prikkels die je zelf veroorzaakt? Leer hoe je door het toevoegen of juist vermijden van prikkels het comfort voor je cliënt kan verhogen en onrust kunt voorkomen!
Robert de Hoog - specialist Sensorische Informatieverwerking & prikkelcoach
Dementie / VG
Dit was nog niet alles!
Persoonlijke ontwikkeling
Bewegen kan altijd, ook als de bewegingsmogelijkheden van cliënten beperkt zijn. In deze sessie uit de Belevingsroute ervaar je hoe je aan tafel gezamenlijk spelenderwijs bewegingsactiviteiten kan doen.
Joke Winkler - fysiotherapeut
Ervaar hoe je met je cliënten bewegingsactiviteiten kunt doen in de (rol)stoel. Het mooie is dat deze activiteit, in je dagelijkse werk, nauwelijks extra tijd kost. Trees geeft je praktische tips, zodat je gelijk op je eigen afdeling met beweegactiviteiten aan de slag kunt.
Trees Werring - Lammers - fysiotherapeut
Maak kennis met Moofie. Met deze interactieve beweegstok worden mensen met dementie of een verstandelijke beperking gemakkelijk in beweging gebracht. De Moofie geeft gesproken beweegopdrachten en zegt dus precies wat je moet doen. Door gekleurde lampjes, geluidjes en bekende deuntjes worden gebruikers gestimuleerd om te bewegen. Zittend, staand, liggend, alléén, met z’n tweeën of in een groep, het kan allemaal! Ontdek het zelf!
Sanne Mariën - eigenaar Moofie
Meer informatie: www.moofie.nl
Kwetsbare mensen zijn gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Ontdek hoe je jouw (zang)stem kunt inzetten als hulpmiddel in het contact maken met je cliënten. Ook voor mensen die niet kunnen zingen!
Paul Walthaus – (opera)zanger en Divo Diva Dichtbij
Dans als medicijn
Wil jij jouw kennis over dementie vergroten? Op een leuke en makkelijke manier ervaringen uitwisselen met je collega's? Of samen discussiëren over uitdagende praktijksituaties? Dan is het Dementie Stellingen Spel een heel handig hulpmiddel. Start een discussie met Saskia en Marieke.
Saskia Daanen & Marieke Dooremalen - trainer en ontwikkelaar Dementiespel
Meer informatie: www.dementiespel.nl
Geuren doen wat met mensen. In de zorg wordt gebruik gemaakt van etherische olie bij onrust, angst, slapeloosheid, moeizame verwerkingsprocessen, misselijkheid en benauwdheid. Verken de basisprincipes en ervaar wat geuren met jou doen!
Wendy de Boer - specialist Geuren Complementaire Zorg
Voor veel mensen die zorgafhankelijk zijn is de maaltijd het hoogtepunt van de dag, een moment om naar uit te kijken. Hoe kan jij de eet- en drinkmomenten optimaal benutten om nog meer geluksmomenten te creëren voor jouw cliënten? Hoe kan je mensen die zorgafhankelijk zijn meer betrekken bij het koken, ook als het schillen en snijden een uitdaging wordt? En wat vraagt dat van jouw begeleiding? Lisette geeft je praktische tips hoe je, door aandacht te schenken aan de eten en drinken, het leefplezier en zelfregie kunt bevorderen.
Lisette Bossert - culinair coach, trainer & voormalig chef-kok
In de stervensfase is er veel aandacht voor de zorg van een cliënt. Maar ook jij, als welzijnsmedewerker, kan een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de cliënt en de familie in deze fase. Wat kan jij doen om deze fase zo fijn mogelijk te laten verlopen? Hoe geef je daar vorm aan? En wat doet dit met jou? Jij kunt het verschil maken! Durf jij het aan?
Josine Engels - expert palliatieve zorg, rouw en verlies & coördinator hospice
Ben je soms ook opzoek naar een leuke en nieuwe activiteit voor/door mensen met dementie? Of vragen je collega’s je weleens om advies? Ria heeft 120 kant-en-klare activiteiten voor het hele jaar gebundeld tot een inspirerend Activiteitenboek. Kan je nog wel enige praktische tips gebruiken? Schuif dan aan bij ‘Ria weet Raad!’.
Ria van den Elzen - Bonus coach en auteur
Soms is je werk best een uitdaging en kan het stressvol voelen. Je wilt het graag goed doen voor je collega’s en de cliënten. Maar loopt daarbij soms jezelf voorbij. Hoe kun je voorkomen dat de emmer zo vol raakt bij jou of je collega dat hij overloopt? Ga in gesprek over preventie, signaleren en hoe je collega’s in je team kunt ondersteunen.
Bartho Martens - trainer & coach stressmanagement
Handmassages zijn vaak effectief en ontroerend tegelijk. Mensen die nauwelijks nog reageren krijgen een lach op hun gezicht. Onrustig en apathisch gedrag vermindert. Ook de familie kan het leren om zo in contact te komen met hun naasten. Ervaar en leer de kneepjes van de handmassage.
Betsie de Groot - specialist Shantala Speciale Zorg & Handmassage
Als spreken lastig wordt, is de taal van het lichaam des te belangrijker. Je kan veel bereiken met de manier hoe je je bewoner aanraakt en met hem meebeweegt. Ervaar hoe je door middel van aanraking contact kunt krijgen met de cliënt en hoe je hem kunt verleiden om mee te gaan en eventueel weerstand te voorkomen.
Anouk Brugging - van der Aa - specialist Shantala Speciale Zorg & Haptonomie &
Ria Bartels - specialist Shantala Speciale Zorg & Handmassage
Wat doet het met jou als je aangeraakt wordt? Welk effect heeft respectvolle, aandachtige aanraking en bejegening? Voel de kracht van een Shantala massage.
Els Vos - specialist Shantala Speciale Zorg & Haptonomie &
Yvonne Slits - specialist Shantala Speciale Zorg & Handmassage
Kwetsbare mensen ervaren soms klachten als angst, pijn, onrust en slaapproblemen. Therapeutic Touch kan dan helpen om de scherpe kantjes te verzachten. Ervaar wat Therapeutic Touch met jou doet en voor jouw cliënten kan betekenen.
Mattie Hoogstraate &
Gert Janssen - specialisten Therapeutic Touch Van Praag Instituut
Tijdens de Congresparade kan je collega’s ontmoeten uit alle disciplines, van verzorgenden tot (activiteiten)begeleiders en welzijnscoaches tot teammanagers. Het programma is hoofdzakelijk gericht op zorgmedewerkers die werkzaam zijn in de ouderenzorg (dementie & somatiek) en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
De Congresparade is bedoeld voor:
Kom jij ook? Ook heel leuk als teamuitje!
Deelnamekosten
De kosten voor deelname aan de Dag van de Activiteitenbegeleiding op 25 november 2024 bedragen €295,- (excl. btw). Het bedrag is inclusief een lekkere lunch, koffie/thee en netwerkborrel. Tevens krijg je na de Congresparade toegang tot digitale informatie met nog veel meer praktische tips om verder aan de slag te gaan.
Kom samen! Dan ontvangen jullie €25,- korting per persoon*!
*Deze aanbieding geldt alleen bij een gelijktijdig aanmelding.
Deelnamekosten
De kosten voor deelname aan de Dag van de activiteitenbegeleiding op 25 november 2024 bedragen €295,- (excl. btw). Het bedrag is inclusief een lekkere lunch, koffie/thee en netwerkborrel. Tevens krijg je na de Congresparade toegang tot digitale informatie met nog veel meer praktische tips om verder aan de slag te gaan.
Kom samen! Dan ontvangen jullie €25,- korting per persoon*!
*Deze aanbieding geldt alleen bij een gelijktijdig aanmelding.