Complex gedrag en de invloed van omgevingsprikkels

Prikkelverwerking doen we de hele dag door, ons hele leven lang. Onze hersenen zijn er maar druk mee. Zoals jij prikkels op je eigen manier verwerkt, doen je cliënten dat ook. Bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking kan die prikkelverwerking moeilijker gaan. Dit kan zich uiten in (complex) gedrag.

Als je weet hoe de prikkels verwerkt worden, kun je meer begrip hebben voor gedrag van cliënten en daar ook wat mee doen. Je past bijvoorbeeld de omgeving aan met de hoeveelheid licht of de inrichting. Je voegt geuren en geluiden toe of haalt ze juist weg.

Een waardevolle omgeving voor de zintuigen

Op verschillende manieren kun je zo invloed uitoefenen op het gedrag van cliënten, waardoor ze zich minder ongeremd gedragen of minder roepen. Door in te spelen op prikkelverwerking heb jij dus direct invloed op het welzijn van jouw cliënten. Het is dus handig om meer te weten hoe je met prikkels invloed hebt op het welbevinden van jouw cliënten.

Robert de Hoog, expert prikkelverwerking, verzorgt een workshop op onze Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding over dit onderwerp.

Bekijk hieronder alvast de video over sensorisch waardevolle omgeving van Robert de Hoog.